2013. május 30., csütörtök

Szerda - Planché alakul

Egy kicsit megviselt a hirtelen időjárás változás, nehéznek éreztem a lábamat és a karjaimat.

Azért a poén kedvéért rápróbáltam a Planchéra, hogy mi a helyzet vele, és viszonylag könnyen ment a hajlított karos verzió, ráadásul egy csapásra elmúlt az összes problémám, kész voltam a gyakorlásra.

Időt nem mértem, mert nem volt tervezve a mozgolódás, csak egyszerűen megjött a kedvem hozz :)

Délután:
- nem volt bemelegítés

- Planché (hajlított karral, nyújtott zárt lábbal, párhuzamosan a talajjal)
- Pistol
- Ujj asszisztált húzódzkodás (mutatóujj)
- Egykezes fekvőtámasz kis terpeszben

- Trifecta

Minden zseniálisan ment

Módszerem

Mindig is igyekeztem tanulni olyanoktól, akik valamit már letettek az asztalra (vagy személyes ismeretség és rossz informáltság hiányában azt hittem, hogy letett valamit az asztalra.....de ebbe most ne menjünk bele).

Rengeteg szemináriumra járok és könyvet olvasok olyan témákban, ami foglalkoztat (nem, nem csak edzéssel kapcsolatos témákban) és nagyon sokat is tanultam és folyamatosan tanulok is (mert nem lehet megállni, folyamatosan fejlődni kell :))

Viszont többször rájöttem már, hogy nem feltétlenül kell a valós szakértőkre sem hallgatni, én inkább csak iránymutatásként veszem most már amit mondanak, mert véleményem szerint mindenkinek más és más működik.

Én a magam részéről egyszerűen vettem (és a későbbiekben ehhez fogom hozzátenni a többit) az összes tanulmányomból a legjobban működő dolgokat (Pavel Tsatsouline, Geoff Neupert és Tim Anderson azok a nevek, akiktől a legtöbbet tudtam hasznosítani a módszerem kialakításában) és abból alakítottam ki saját módszeremet, ami zseniálisan működik. Rövid, hatékony, gyors eredményt hoz és pozitív változásokat okoz a testkompozíciómban annak ellenére hogy egyáltalán nem figyelek az étkezésemre.

Működik. Nekem. Gyanítom, hogy másnál nem így működne, maximum iránymutatást adna.

Módszerem a fejemben van, értem és csinálom, de hogy őszinte legyek, lehet hogy egyelőre nem tudnám másnak átadni ezt a dolgot úgy, hogy értelmesen is hangozzon (mert nem rávezető gyakorlatokról van szó, hanem a fejben történő dolgokról). Össze kell szednem a gondolataimat és le is kellene írnom, mert akkor lesz átlátható igazán.

Például elkezdtem gondolkozni a Planchén, szeretném megcsinálni ezt a gyakorlatot. Csináltam is egy csomó rávezető gyakorlatot a Building the Gymnastic Body (írójáról nyugodtan el lehet mondani, hogy letett valamit az asztalra) című könyv alapján és még csak meg sem tudtam közelíteni a tényleges gyakorlatot. Fogtam magam, hagytam a könyvet és rávetettem magam a saját metódusom alapján és láss csodát, megy a nyújtott lábas, hajlított karos változat. Ez persze nagyon távol áll a nyújtott karostól, de sokkal közelebb vagyok hozzá, mint eddig bármikor.

Ha egyszer értelmesen le tudnám írni, amiről szól ez az egész, akkor leírom, addig is csinálom és élvezem eredményét :)

2013. május 28., kedd

Kedd - Könnyűbombázó

Este volt egy pár szabad percem magamra, ezért gyakoroltam ezt-azt, természetesen illeszkedve az új metódushoz.

Időt nem mértem most, nem volt kedvem, de valahol 20-30 perc környékén lehetett a mozgolódás

- Egylábas felállás (2 lábbal le, 1 lábbal fel).....könnyebb mint a sima Pistol, de azért ez sem túl könnyű
- Egykezes könnyűbombázó fekvőtámasz.....majdnem feladta a leckét, nem volt könnyű, de némi gyakorlás után elég jól sikerült
- Front lever leereszkedve - Back lever - Front lever egyik láb felhúzva (kombináció).....végig jól ment, tudtam tartani a formát

- Volt egy kis Planché rávezető is.....más irányból közelítem meg a dolgot mint eddig, a korábbi rávezetők egyáltalán nem váltak be...kíváncsian várom ennek eredményét.

2013. május 27., hétfő

Hétfő - Megbontva

Több részletben végeztem edzésemet, így jött össze, időt felesleges is lett volna mérni ez miatt.

Hihetetlenül jól beválik az a rendszer amit követek, tele vagyok energiával és erővel, és a testkompozícióm is  pozitívan változott, pedig az étkezésemre nem igazán figyelek oda.

- TS bemelegítés

- Paul Anderson féle Pistol (emelvényen állsz, a nem dolgozó láb lelóg.....könnyebb mint a sima Pistol, több ismétlést szoktam csinálni így mint rendesen.
- Egykezes fekvőtámasz (kéz zsámolyon, tehát könnyített verzió)
- Ujj asszisztált egykezes húzódzkodás (mutatóujj)
- Eltoló zászló könnyedén

- Trifecta

2013. május 26., vasárnap

Vasárnap - Kozák tánc

Érdekesen alakulnak a dolgok. Olyan gyakorlatokra vagyok képes, amikről régebben álmodni sem mertem volna. Ilyen például a Kozák egylábas guggolás, ami most simán megy.

Régebben nagy csodálattal figyeltem azokat, akiknek ment a kozák tánc (arra a részére gondolok, amikor is lent vannak guggolás pozícióban és felváltva rúgnak ki a lábukkal), természetesen erről is azt gondoltam, hogy lehetetlen megcsinálni. Kipróbáltam, simán ment, ráadásul nem is vészesen nehéz......inkább egyensúlyi gyakorlat ez így, de kapott a lábam rendesen.

Este:
30 perc
- TS bemelegítés

- Egykezes fekvőtámasz kis terpeszben
- Kozák egylábas guggolás
- Front lever (egyik láb felhúzva)
- Back lever (most csak 15 mp ment)
- Egykezes Lendítés (20)

Szombat - Kora délutáni mozgolódás

24 perc volt a délutáni edzésem. Nem nagyon akartam szétszaggatni magam, könnyebb gyakorlatokat végeztem:

- TS bemelegítés

- izometrikus egykezes fekvőtámasz
- pistol zsámolyra
- egykezes húzódzkodás rávezető (mutatóujj)

- Trifecta

Péntek - Nagyon megy ez


Jól mennek a dolgok, pedig a fáradtság nem indokolná. Mindenesetre követem a módszerem, és jönnek az eredmények. Most egy kicsit tovább tartanak az edzések (bár a pénteki pont 20 perc volt), kicsit jobban elszöszmötölök, de 30 percnél így sem több egy napi mozgolódásom.

Este:
- TS bemelegítés

- HSPU
- Renegát Pistol
- Back lever (volt vagy 25 másodperc folyamatos kitartás)
- Front lever (egyik láb felhúzva)

2013. május 23., csütörtök

Csütörtök - magamra találtam

Magamra találtam edzéseimben, végre kialakult az a rendszer, ami a legközelebb áll hozzám és ami a legtöbbet hoz nekem.
Nem részletezem most az edzéstervemet (bár nem nevezném tervnek, jobb szó talán a módszer, amit most követek), majd talán máskor.

Este:
- TS bemelegítés

- Egykezes fekvőtámasz kis terpeszben
- Dinamikus - izometrikus Pistol
- Egykezes húzódzkodás rávezető

- Trifecta

Szerda - Erőfejlesztő technikákra koncentrálva

Kifejezetten az erőfejlesztő technikákra koncentráltam gyakorlásaimban és nagyon jól ment minden. Főleg az erőlégzést szerettem volna tökéletesíteni (ez a Pistolnál működött a legjobban), de igyekeztem az összes többi technikát is a lehető legjobban alkalmazni.

Hihetetlen, hogy az erőlégzés (amit eddig nem teljesen jól csináltam.....megérte újra elővenni a Meztelen harcost, van olyan dolog benne amit csak most, tapasztaltabb fejjel értek meg igazán) mennyit tud segíteni. Pistolom soha sem volt ilyen jó és a Back leverem is fényévekkel javult.

25 perces volt a szerdai mozgolódás.

Este:
- TS bemelegítés

- pistol
- egykezes fekvőtámasz kis terpeszben
- Front lever (egyik láb felhúzva)
- Back lever
- egykezes swing (20)...gyakorlásképpen

2013. május 21., kedd

Kedd - Depeche Mode koncert

Nem volt időm gyakorolni mert munka után sietnem kellett Bp-re Depeche Mode koncertre. Nem én vagyok DM rajongó hanem a menyasszonyom, de természetesen szívesen elkísértem. Nagyon jó hangulatú bulit hozott össze az együttes, de a közönség is zseniális volt.

Tudom, hogy a szerdai mozgolódásomra rá fogja nyomni bélyegét a fáradtság, amit a kialvatlanság fog okozni, de akkor is megérte :)

Hétfő - izomlázasan

Betett a vasárnapi örömedzés, lett izomlázam rendesen. Nem is tudom mikor volt ilyen utoljára (szerintem a sprint lehetett a ludas, mivel a többi gyakorlatot szoktam csinálni, maximum nem ilyen mennyiségben).

Nem is akartam túlszaggatni magam hétfőn, maradtam egy laza Meztelen harcos gyakorlásnál (nagyon el akarok mélyedni a könyvben, érdekel hogy az erőfejlesztő technikák profi szintre való fejlesztésével hova tudok majd eljutni) illetve végeztem némi egykezes húzódzkodás rávezetőt csak a játék kedvéért.

Szerintem a jövőben ezek a gyakorlatok lesznek illetve ezeknek valamilyen változata. Például ha úgy érzem, hogy az egykezes fekvőtámasz nem akar jól menni, akkor csinálok egy könnyebb verziót, vagy ha jól megy akkor nehezebb verziót, de lehet hogy éppen statikus tartás lesz a legjobb arra a napra. Szóval ez is Biofeedback alapú lesz.

Visszanéztem az eddigi legjobb eredményeimet hozó edzéseimet (ugye mire nem jó a rögzített edzésnapló) és  a fentiekben leírt módszer vezetett eddig a legjobb eredményre, ezért azt hiszem hiba lenne mást csinálnom :)

Szóval a hétfő 23 percben:
- TS bemelegítés

- Egykezes fekvőtámasz (kifejezetten odafigyelve az erőfejlesztő technikákra)
- Pistol (kifejezetten odafigyelve az erőfejlesztő technikákra)
- Egykezes húzódzkodás rávezető (nem dolgozó kéz alkaron, majd felkaron)

- Trifecta

2013. május 20., hétfő

Vasárnap - A természet lágy ölén

Beterveztem hétvégére jó idő esetére, hogy kint a szabadban fogok edzeni egy a lakásomhoz közeli retró játszótéren.
Vasárnap gyermeki várakozással vártam a nagy melegek elmúltát, amikor is kimehetek játszani a térre :).
Egy gyors otthoni bemelegítés után 20 óra körül mentem ki, már nem volt kint senki. Vagyis nem egyszerűen mentem, hanem kikocogtam.
Ezután csináltam mindent, ami eszembe jutott, tiszta örömedzés volt:

- Back lever
- Front lever terpeszben (otthon nem fér el a lábam terpeszben, kíváncsi voltam hogy megy-e a Front levernek ez a könnyített változata....ment)
- Eltoló zászló könnyedén (nagyon megy ez :))
- Pistol
- Párhuzamos korláton egy csomó gyakorlat, aminek a nevét sem tudom.
- Muscle ups

- hazafelé Sprint: 10 mp sprint 20 mp séta * 8 kör....ez igazán királyul esett.

Összességében 56 perc  (!!!!!!) lett, elkapott a hév....de nagyon jól esett és jól éreztem magam.

Egy nagyszerű hír hétvégéről:
Kovács Lacee megnyerte a Crossfit Games Európai döntőjét, gratulálok neki és mindenkinek aki a sikerében közreműködött. Nem bízott semmit a véletlenre, nem egyszerűen csak továbbjutott, hanem az első lett.

2013. május 19., vasárnap

Szombat - Meztelenes harcosos

Csütörtökön és pénteken dolgos napok voltak, nem volt időm edzeni. Pénteken részt vettem a 360 Gym által szervezett "Nyiss saját edzőtermet" szemináriumon. Régi nagy vágyam, hogy egyszer legyen egy saját termem, és minden alkalmat kihasználok arra, hogy ezt meg is valósítsam. Rengeteg jó ötletet kaptam a szemináriumon, már csak rajtam múlik, hogy megvalósítsam álmomat.

Szombat: Meztelen harcos gyakorlatokat vettem elő. Újra elővettem a könyvet, és megint rengeteg sokat tanultam belőle. Pedig már vagy 4-szer olvastam :) Valószínűleg a közeljövőben jobban el fogok mélyedni a gyakorlatokban, mert rengeteg lehetőséget látok bennük. Ha úgy tetszik specializálódni fogok, a többi gyakorlatot, mint például a Back lever, Swing, Cipelés, stb. csak kiegészítésként illetve szórakozásként fogom végezni.

Este:
25 perc

- TS bemelegítés

- egykezes egylábas fekvőtámasz
- egylábas kitörés + pistol (az egylábas kitörés sem könnyű gyakorlat, remekül fejleszti az egyensúlyt és ez sem köszöni meg a rossz mozgásmintákat.....sajnos ez nálam is kiütközött, szóval dolgozni fogok rajta)

- Trifecta

2013. május 16., csütörtök

Szerda - Csak ami jól esik

Továbbra sincs semmi tervszerűség a gyakorlásaimban, hacsak nem tervszerűség az, hogy azt csinálom ami jól esik. Van éppen elég stressz mostanában, nem akarom tovább fokozni, az edzéseim inkább mint örömforrásként kell hogy szolgáljanak mostanában. Ezt az eredményt kell elérnem vele, semmi más most nem fontos (nem kell több izom, jobb állóképesség, stb.).

Este:
időt nem mértem most, de nem volt több 20 percnél. Sok gyakorlat, de nagyon kevés pihenőidő volt.

- TS bemelegítés

- Mászás talajon
- Taktikai húzódzkodás
- Cipelés (fej felett tartott súllyal, rackban tartva, bőrönd)
- Back lever
- Eltoló zászló könnyedén :) (pedig ez volt a legvégén)

2013. május 14., kedd

Kedd - 22 perc

Kiszaladtam az időből, de nem érdekel. Nagyon kellett a mozgás, kellett egy kis stressz levezetés. Éppen ezért nem is végeztem nagyon erőlködős gyakorlatokat, nem kellett több stressz (van éppen elég: cégnél kampányidőszak van, jön a gyerek foga és konyhát újítunk fel), inkább csak azt csináltam, amihez kedvem volt. Isteni volt, feltöltődtem, ki tudtam kapcsolni teljesen.

Ezek voltak este, 22 percben:

- TS bemelegítés

- Planché rávezető
- Egykezes fekvőtámasz
- Goblet guggolás (20).....nagyon jól esett
- Cipelés (20)
- Egykezes lendítés (20)....kifejezetten jól ment

- Trifecta (teljes csavarásnál ment a csuklófogás, ami számomra Új Egyéni Csúcs)

2013. május 13., hétfő

Indian Club 2# gyakorlat - Videó!!!








A mai videómnak egy Indian Club gyakorlatot választottam, neve ha jól emlékszem: 2-es gyakorlat (2#). Lássuk be, nem valami bonyolultak ezek a nevek :)

Nem is nagyon írnék hozzá sok magyarázatot, a korábbi IC videómnál leírtam róla ezt-azt.

Vasárnap - Megint kihasználtam a teljes időt

Most jó sok mindent csináltam, kellett a teljes 20 perc rá. Olyan gyakorlatokat végeztem, amit szeretek csinálni (kivétel a Front lever rávezető, ez most nem annyira jön be :)), ez lesz az irány a későbbiekben....erről majd később írok.

Este:
20 perc
- Front lever rávezető
- Back lever
- Pistol
- Goblet guggolás (20)
- Szabadon kézállásból nyomás gyakorlás
- Cipelések (fej felett, tartóban tartott, bőrönd)

2013. május 12., vasárnap

Szombat - 20 perc

Kihasználtam a teljes 20 percet. Nem akartam sietni, kapkodni, igyekeztem minél alaposabban dolgozni.

Este:
20 perc

- TS bemelegítés

- Planché rávezetők
- Egykezes fekvőtámasz

- Trifecta

2013. május 10., péntek

Szerda - Csütörtök - Zűrös napok

Nagyon fárasztó napokon vagyok túl, de végre itt a hétvége, lehet pihenni.

Nem az edzésekben fáradtam el, bárcsak így lenne, hanem a munkám terhel le egy kissé. Sokat kell utazni és van benne némi stressz, de hát ezzel jár a KAM meló, főleg így májusban. Nekünk ez a fő kampányidőszak.

Szerdán korán reggel (persze éjfél utáni lefekvéssel) felkeltem és lenyomtam egy kis gyakorlást (tudtam hogy délután vagy este nem lesz rá időm). Volt benne Front lever - Back lever kombó, Pistol és Egykezes húzódzkodás rávezető.

Ezután indulás Százhalombattára kereskedelmi megbeszélésre, majd utána rohanás az Arénába, mert egy Eros Ramazotti koncerttel összerakott ügyfélrendezvényünk volt (nem az én stílusom, de megpróbáltam élvezni a zenét, de amikor Eros benyomta a koncert elején hogy Bukarest, akkor teljesen elment a kedvem az egésztől.....pedig azért nem messziről jött a csávó, igazán tudhatná a közeli fővárosok nevét, pláne azét ahol éppen tartózkodik. Néhányszor mondott azért Budapestet is, de Bukarest is előkerült még párszor)

Persze késői fekvés, majd korai kelés (4 óra alvás), ezután több száz km utazás, tárgyalások, stb. Nem részletezem, a lényeg hogy annyira fáradt voltam csütörtökön, hogy használhatatlan voltam, nem edzettem.

Hétvégén a pihenésé lesz a főszerep edzéssel fűszerezve (nekem ez a pihenés)



2013. május 8., szerda

Kedd - Primal Move jellegű

Semmi kedvem nem volt erőlködni, nagy dolgokat csinálni, viszont mozogni szerettem volna, ezért lenyomtam egy 7 perces Primal Move jellegű mozgolódást.

Volt itt Rock and Roll and Crawl and Pull ups......tök királyság volt, élveztem.

2013. május 7., kedd

Hétfő - nem erőltettem

Planché rávezető gyakorlások lettek volna, de annyira fáradt voltam, hogy nem akart menni. Pár kört megcsináltam, de nem volt meg az érzés, ezért inkább hagytam az egészet.

Pár egykezes fekvőtámaszt csináltam még, azzal nem volt semmi probléma.

Trifecta most elmaradt

2013. május 5., vasárnap

Vasárnap - Sok pihenő után

Pénteken és szombaton pihenőnapot tartottam. Sok alvás, nagy kajálás, rengeteg séta a családdal jellemezte ezt a 2 napot.

Vasárnap viszont folytattam a szokásos 20 perceseket (most kihasználtam a teljes 20 percet) és egészen jól ment minden (bár a Front leverrel még mindig nem vagyok teljesen elégedett). Volt egy kis Swing is kíváncsiságból, meg akartam nézni hogy milyen szinten állok kivitelezésileg. Kivitelezés elfogadható még mindig (annak ellenére hogy nem sokat csinálom mostanság, de hát csak belém lett verve az elmúlt években Varga Tamás SFG által, több ezer swing az nem múlik el nyomtalanul :)), csak sajnos a kétkezes alsó pozíciójában valami miatt megfájdul a jobb csuklóm (semmi mástól, csak ettől), ezért sem erőltetem ezt a gyakorlatot annyira.

Este:
20 perc
- TS bemelegítés

- Front lever rávezető
- Pistol
- Back lever
- Egykezes húzódzkodás rávezető
- Swing (24)

2013. május 2., csütörtök

Csütörtök - Planché rávezetők

20 perces volt a csütörtöki gyakorlás, mert gyerkőcöm nagyon elemében volt.

Planché rávezetők voltak, főleg, most egy kicsit haladóbb gyakorlatokkal. Nem vagyok még azon a szinten, hogy a haladóbbakat végezzem, de most ehhez volt kedvem és kíváncsi is voltam hogyan megy.

Este:
20 perc

- TS bemelegítés

- Planché rávezetők
- Egykezes fekvőtámasz zárt lábbal....kezd elfogadhatóvá válni

- Trifecta

Jó kávé kereső

Elindítok egy új sorozatot a blogomon, olyan helyeket fogok tesztelni, ahol lehet kávét inni. Direkt nem kávézót írtam, mert nem kizárólag őket szeretném tesztelni, a lényeg hogy lehessen a helyen kávét inni (akár lehet ez kocsma is, ha ott csinálnak jót, akkor az is megérdemli a dicséretet, törődést)

Az ötlet onnan jött, hogy mostanság elég sok városba jutok el a munkám miatt, és szeretek itt-ott megpiheni, kávézgatni. Sajnos azt vettem észre, hogy nem nagyon van olyan honlap (tisztelet a kivételnek, mint például a Kávékorzó) ahol tájékozódni lehet az egyes városokban levő kávézókról (milyen a hely, milyen a felszolgálás és persze milyen az ital), ezért kénytelen vagyok olyan helyekre betérni, ahol koránt sem biztos hogy iható kávét fogok kapni (sajnos az a gyakoribb, hogy valamilyen ihatatlan löttyel fogadnak......mintha egy kis zacc fel lenne öntve vízzel)

Úgy döntöm leírom az ilyen helyekről a véleményem, hátha van pár hasonló cipőben járó kávé őrült (lehet hogy egy kicsit tényleg őrült: volt már olyan, hogy kb. 20 percen keresztül kerestem parkolóhelyet hogy betérhessek a My Little Melbournbe, vagy csak azért utaztam pluszban 60 km-et, hogy eljussak Szekszárdra A Kávé Házába) mint én, akik szívesen isznak jó kávét, de nem tudják hogy hol.

Nem vagyok szakértő, nem vagyok barista (maximum home barista), de valamennyire meg tudom ítélni (még ha nem is profi szinten), hogy mi a jó. Fogok képeket is készíteni ahol tudok, sok hozzáértőnek már ez is sokat elmond a készített italról.

Értékelem majd a helyszínt, felszolgálás minőségét és a készített kávét is. Pozitívumokat, negatívumokat is egyaránt leírok majd. Nem akarok megbántani az értékelésemmel senkit, egyszerűen csak próbálok hozzátenni egy morzsányit a minőségi kávéélvezet elterjesztéséhez.

Szóval innentől kezdve ha betérek valahova és iszok ott kávét, akkor azt ezen a blogon szerepeltetni fogom.

Szerda - "erősségeim" nap

Nem akart minden túl jól menni, keveset alszok és ez rányomja bélyegét a gyakorlásaimra. Ami igazán (és megbízhatóan) működik az a Back lever és a Pistol (de ez sem túl nagy ismétlésszámmal)

Front lever nagyon nem akar összejönni (pedig volt amikor ment), de nem adom fel :)

16 perc volt az egész
- TS bemelegítés

- Front lever rávezető
- Back lever
- Pistol
- Egykezes húzódzkodás rávezető


Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.