2013. október 31., csütörtök

Szerda = kedd

Szerdán szinte ugyanaz volt mint kedden.

Húzódzkodásokat terveztem estére, de annyira fáradt voltam, hogy inkább áttolom azt csütörtökre.

2013. október 30., szerda

Kedd - csak GTG

Csak olajozás volt, persze a reggeli torna kivételével, mert az mindig van, szokásommá vált, nélküle nem indulhat nap :-)

2013. október 29., kedd

Nem mindegy a hőfok (kávé)

Tudom, hogy ez egy edzésekről szóló blog, de szeretek benne elkalandozni a másik hobby-m, a kávé készítés területe felé is.

Alapvetően az eszpresszót és cappuccinót részesítem előnyben, de nagyon megkedveltem a filteres eljárással készült kávét is.

Autodidakta módon ismerkedek a kávékészítéssel, sokat olvasok, gyakorlok, kísérletezgetek és kóstolok kávézókban.

Voltam már versenyen is, konkrétan a Hario Filter Race-n, amit A Kávé Napján rendeztek meg Budapesten. Itt full (és egyetlen) amatőrként bekerültem az elődöntőbe, ahonnan sajnos már nem jutottam tovább, de így is nagyon sokat tanultam a kávékészítésről, főleg a felkészülési időszakban.

Egyik nagyon fontos dolog, amit megtanultam és amit nagyon sokan figyelmen kívül hagynak, az a használt víz hőfoka.

Mindegyik kávékészítési eljárásnál vannak javasolt vízhőfokok, de nem feltétlenül kell mindent szentírásnak venni, fontos kísérletezgetni is vele. Ezt a jobb kávézókban meg is teszik, minden nap egyedi beállítást végeznek el annak érdekében, hogy a lehető legjobb kávé italt készítsék el.

Hihetetlen nagy különbségek lehetnek pár fok különbségek esetén is. Például van otthon most egy olasz keverékem, amit ha alacsony hőfokon készítek el, akkor konkrétan mosogatólé íze van, egy magas hőmérséklet esetén pedig csoki ízek jönnek ki belőle.

És ez nem mese.....magam is csak legyintettem korábban arra, ha valaki ilyenekről beszélt, de most már tudom, hogy tényleg ennyire fontos ez. Ilyen fontos dolog még, amit unásig hajtogatnak és mégsem fogadnak meg, az a megfelelő őrlő kiválasztása, de ez most nem ide tartozik.

Az egyik kedvenc kávézómban az egyik barista pontosan ilyen hibát vét, nem jó hőfokkal dolgozik, ezért az egyébként minőségi kávészemekből egy majdnem ihatatlan löttyöt készít....pedig csak egy kicsit kellene máshogy csinálnia (lehet hogy ő nem is szokott kóstolni a maga által készített kávékból?....nagy hiba lenne). Még szerencse, hogy nem csak ő dolgozik ott :-)

Hétfő - 2. szakasz 2. hét kezdődött

Immáron a 6. heti GTG-mnek kezdtem neki, nagyon nagy lelkesedéssel, szerencsére még nem unom. Volt már úgy, hogy elgondolkodtam másban, de mindig az lett a vége, hogy ennél jobbat úgysem találok....és egyelőre tényleg ez az igazság (persze ez nem azt jelenti, hogy nincsenek ennél jobb módszerek, inkább azt, hogy NEKEM - nem másnak - ez vált be a legjobban eddig)

Szóval hétfőn ugyebár a módosított Olajozás volt egykezes fekvőtámasz és Pistol tekintetében + csináltam jó pár húzódzkodást is.
És ha húzódzkodás, akkor Trifecta is volt este (úgy egyeztem meg magammal, hogy amelyik nap húzódzkodok, aznap lesz Trifecta is)

2013. október 28., hétfő

Péntek és Vasárnap - könnyített

a csütörtöki mozgolódás eléggé lefárasztott, nem akartam semmi extrát csinálni a hétvégén.

Szombaton teljes pihenőnap volt, pénteken és vasárnap pedig egy nagyon könnyített egykezes fekvő és pistol GTG volt, meg természetesen reggelenként egy egyszerű torna.

Hétfőn kezdődik a 6. heti GTG, már nagyon várom. Ez igazából a 2. fázis 2. hete lesz, haladok előre, kíváncsi vagyok a végére, ami ki tudja hogy mikor fog eljönni. Úgy tervezem, hogy nagyjából ezen a programon leszek 1 évig :-).

Ez nem is annyira lehetetlen.

2013. október 25., péntek

Csütörtök - Úgy elfáradtam hogy csak na :-)

Elég rendesen elfáradtam, szinte egész nap mozogtam valamit.

Kezdve egy reggeli tornával, ami ugye szokásos számomra.
Ezután séta a kutyával, ami szintén szokásos, csak nem szoktam róla írni.

Majd módosított GTG egész nap (egykezes fekvő és Pistol)

Délután közös séta a családdal, majd hatalmas nagy bohóckodás a gyerekkel :-)

Este edzéstartás, előtte és utána is mozgolódtam ezt azt:
- gyík járás
- húzódzkodás (hetente 3* lesz húzódzkodás) és hollow pozíció gyakorlás....nyilván ezek jól kiegészítik egymást
- szabadon kézenállás a végére teszt céljából. Kíváncsi voltam, hogy totál fáradtan hogyan megy.....zseniálisan ment, soha ilyen kényelmesen nem éreztem magam ebben a pozícióban (kb. 35 másodpercig tartottam ki), ami vagy a sok hollow pozíció gyakorlásnak, vagy a húzódzkodásnak volt köszönhető

Késő este még séta a kutyával, ami számára egészségügyi volt, számomra meg kikapcsolódás, levezetés.

2013. október 23., szerda

Kedd és Szerda - sok pihenés

Végre volt időm aludni, már nagyon kellett és volt mit bepótolni.

Edzésileg meg nem igazán változott semmi, maradt az egykezes fekvős, Pistolos GTG, illetve a reggeli torna.

Szerdán csak annyival volt több, hogy végeztem húzódzkodásokat is, ami sorozatainak pihenőidejében hollow pozíció gyakorlást csináltam.

Futásra még mindig nem tudtam rávenni magamat, pedig jó lenne.

2013. október 22., kedd

Hétfő - GTG 5. hét

Elkezdtem a GTG-s mókám 5. hetét, ami visszavételes kissé, de így sem túl könnyű.

Természetesen reggel továbbra is maradnak a tornák + beraktam egy kis húzódzkodást is a játékba. Egyszerű taktikai húzódzkodásokról van szó, magas ismétlésszámmal, közepes sorozatszámmal. Ezt csak azért csinálom, mert nem árt a húzás és mert már nagyon hiányzott. A húzódzkodás sorozatainak pihenőidejében hollow pozíció gyakorlása megy.

Még tervezek futást is behozni a gyakorlásaimba (no nem ám hosszútávfutásról van szó, hanem sprintekről), ezzel lesz teljes a kép.

2013. október 21., hétfő

Vasárnap - utolsó

Módosított GTG első szakaszának utolsó napja volt vasárnap, hétfőn már visszavétel lesz, ami után újra építgetem vissza az egészet.

Hogy meddig megy ez a GTG-s dolog, azt nem tudom biztosan, de 1 szakaszt még végig fogok csinálni. Utána lehet, hogy visszatérek kis időre a Kettlebell-hez, például egy jó kis Program Minimum tetszene, de az is lehet hogy maradok továbbra is a mostani programomnál. Majd meglátjuk...

2013. október 19., szombat

Csütörtök és Szombat - még mindig

Még mindig csak a szokásos, olajoztam a mozgásomat egész nap,reggel meg könnyed átmozgatást végeztem.

Annyit elfelejtettem odaírni az előző bejegyzésemhez, hogy még egy adalék került be erre a hétre, így már plusz 3 fűszer van hozzáadva az eredeti ételhez, és ez is jót tett neki, de persze csak az adott sorrendben tud jól működni, más változatban kifejezetten rosszat tenne.

2013. október 17., csütörtök

GTG 4.hét (Hétfő, Kedd és Szerda)

Le vagyok maradva, itt a pótlás:

Nekikezdtem a GTG negyedik hetének, ami számomra már nagy szó, mert ilyen sokáig nem igazán szoktam bírni, ekkorra már kezd unalmassá válni a dolog. Nem úgy mint most......eszközöltem némi módosítást az eredeti GTG-n, amivel izgalmasabbá és nem kevésbé hatékonnyá vált (sőt, ha lehet mondani, akkor hatékonyabbá is). Látható eredményei vannak és erőben is érzem hatását, illetve ami számomra még fontosabb, hatékonyabbnak érzem a mozgásomat.

És hogy milyen egyszerű ez?!

Nevetségesen

Alapvetően azért kezdtem el ezzel foglalkozni, mert Galba Zsolti emlékeztetett rá egy írásában, hogy ne a trükkökért végezzük edzéseinket (eddig sem ez volt a jellemző, de azért néha elszaladt velem a ló), hanem csináljuk helyesen és keményen az alapokat és majd jönni fognak maguktól a trükkök. Elkezdtem GTG-zni, de közben megreformáltam kissé, magamhoz alakítottam.

A bejegyzés címében szereplő napokon szinte ugyanazt csináltam. Volt minden reggel könnyed torna és egész nap "fűszeres" GTG. Hétfőn annyival volt több, hogy a Sportközpontban (edzést tartani voltam) gyűrűn gyakoroltam + gyík mászást is gyakoroltam, illetve szabadon kézen álltam új egyéni csúccsal, kb. 45 mp-ig...semmi gyakorlás nélkül

2013. október 15., kedd

Szombat - csak GTG

Szombaton csak a szokásos GTG programom volt, semmi különös. Könnyed mozgolódás volt, nem voltam még jó formában (nem tesz jót ha a nátha miatt nem kapok levegőt :-)) ezért nem is erőltettem semmit, csak ami jól esik.

2013. október 14., hétfő

Péntek - gyors reggeli móka + szakkör

Tudtam, hogy egész nap úton leszek (Szegedről Debrecen, majd át Budapest és onnan vissza Szeged), ezért reggel csináltam meg a reggeli tornával együtt a választott gyakorlatok olajozását. Nevezhetem olajozásnak, hiszen hatalmas pihenőkkel csináltam meg több kört is.

Este egy szakkörre voltam hivatalos, a kotyogós kávékészítés rejtelmeibe avattak be a Bols Mixerakadémián. Hogy miket ki nem lehet hozni a kávéból ezzel az egyszerű eszközzel!!! Zseniális. Persze kell hozzá egy jó minőségű, frissen pörkölt kávé és némi tapasztalat, meg hát nem árt szakítani a hagyományokkal, el kell vetni az eddig kialakult rossz szokásokat. Jó volt a társaság, igazi kávé őrültek voltak az oktatók, akiktől szinte semmi olyat nem tudtunk kérdezni, amire ne tudták volna a választ. Persze nem csak a kotyogós témában tanultam sokat, hanem az egész kávézásról.

Nehéz nap volt ez abból a szempontból, hogy valami kerülgetett (náthás voltam), nem voltam jó formában, nehezen tudtam odafigyelni a szakkörön is. Szombaton mentem volna egy másik kávés képzésre is a Tamp and Pull-ba, de jobbnak láttam nem erőltetni a dolgot, majd lesz rá másik lehetőség.

2013. október 11., péntek

Szerda - komfortzónán túl + csütörtök

Szerdai nap kissé mozgásosra sikerült, jól átmozgattam magam az biztos.

Reggel volt a sima reggeli torna ugyebár, ez mindig megvan.

Egész nap "fűszeres" GTG, ez is így lesz egy darabig, mert nagyon működik, sokkal energikusabb vagyok és jobban mozgok, olyan mintha jobban össze lennék rakva.

Délután egy sima edzést terveztem, főleg húzódzkodásra fektetve a hangsúlyt:
- HeSPU
- HSPU....hihetetlenül könnyedén
- szabadon kézenállás

- szűk húzódzkodás
- back lever
- front lever rávezető

- pókember mászás....20 mp munka 10 mp pihenő 8-szor....adja az ívet.

Este mentem a csoporthoz edzést tartani, vittem magammal a 32-es és 40-es súlyomat. A parkolóból be kellett cipelnem őket, jó kis feladat volt, de viszonylag könnyen megoldottam. Felért egy edzéssel. Mivel a teremben voltam, ezért kihasználtam az adottságait is:
- gyík járás
- muscle ups gyűrűn
- gyűrű "flow"
- kézen járás

Jól aludtam az este :)

Csütörtökön reggel semmi nyoma nem volt a szerdai fáradtságnak.
Egész nap GTG volt, semmi több.

2013. október 9., szerda

Kedd - és még mindig

GTG, ez van......nem unom, sokat segít ebben az, hogy kicsit átalakítva végzem, és úgy tűnik az átalakítás jót tett az erőmnek is.

Nagyon rövid mozgolódások ezek, pont beleférnek az életembe :-) A délutánt teljes egészében a családdal tölthetem, ez meg számomra mindent megér.....és külön öröm, hogy nem látom hátrányát sem erőben. Király.....

2013. október 8., kedd

Vasárnap és Hétfő - egy lépés előre

Egy lépést tettem előre, vasárnapról hétfőre.

Fogtam a szokásos, "fűszeres" GTG-met és hétfőn tettem hozzá még egy adalékot, ami megint csak jónak tűnik. Tehát ha úgy tetszik, akkor 2 "fűszer" ment az alap ételhez, és nemhogy elrontotta, hanem javított rajta egy kicsit.
Ezen a héten ezt a 2 fűszeres megoldást követem, a jövő héten pedig hozzáteszek még egyet és kíváncsian várom az eredményeket.

2013. október 7., hétfő

Péntek - Sportnap

Pénteken egy sportnapon vettem részt, amit egy beszerző cég szervezett a szektorunkban szereplő cégeknek, vagyis a konkurenseink voltak az ellenfeleink a pályán is :-) Ennek ellenére remek volt a hangulat, jól szórakoztam, szinte mindenki tök jó fej volt.

6 csapat volt, focizni, röplabdázni és asztaliteniszezni kellett a csapatoknak. Egész jól mentek a dolgok, annak ellenére hogy már évek óta nem műveltem egyik sportágat sem. A dolgok nem vesznek csak úgy el, egy minimális gyakorlás után azért elég jól vissza tudtam hozni a bevésett mozdulatokat.

Tanulságos volt ez a nap több szempontból is:
- az erő keveset ér állóképesség nélkül (és fordítva is igaz ez)
- ebben a környezetben érzem magam igazán jól, mármint a csapat sport környezetben. Teljesen felszabadultam, csak úgy szaladt az idő, tiszta "áramlat" volt az egész nap.
- ne ítélj elsőre :-)

Foci közben kiment a bokám (amikor kézilabdáztam, akkor ez szinte minden versenyen állandó vendég volt), amit szinte meg sem éreztem. Este, lefekvés előtt, amikor kiszálltam a székből, akkor éreztem, hogy nagyon fáj, alig tudok rálépni. Gyorsan végeztem is egy pár javító gyakorlatot, gondoltam ártani nem árthat. Már ez után jobb lett egy kicsit, reggelre meg mintha nem is lett volna soha, úgy eltűnt :)

Csütörtök - még mindig "fűszeres" GTG

Jó, jó, tudom hogy nem kicsit vagyok lemaradva, de szépen lassan csak utolérem magamat.

Csütörtökön sem csináltam mást, mint a jó öreg Pistol és Egykezes fekvőtámasz "olajozását", némi fűszerrel megspékelve. A fűszer jónak tűnik, nem rontotta el az eredeti ételt, vannak előnyei is, érdekesebbé tette a dolgokat, de hatékonyságáról még nem tudok nyilatkozni ilyen rövid idő után.

Majd később, ha már lesz több tapasztalatom a jelenleg követett módszerről, akkor írok róla.

2013. október 3., csütörtök

Szerda - Örömedzés

Reggel természetesen megvolt a reggeli torna, ez szinte minden nap megy, nem írom le külön.

Egész nap Pistol és Egykezes fekvőtámasz GTG volt kicsit megfűszerezve, aminek kifejtésére nincs időm, majd máskor.

És akkor az örömedzés:
este mentem edzést tartani, és a terem adta lehetőségekkel élve tartottam magamnak egy örömedzést. Az alábbi gyakorlatok voltak:
- gyík mászás
- sárkány zászló
- szabadon kézenállás
- kézen járás
- emberi zászló (jobban ment mint valaha, semmi gyakorlás nélkül :-))
- muscle ups gyűrűn
- back lever gyűrűn
- terpesz front lever rávezető gyűrűn

- a végén volt Trifecta, amit különösen élveztem

Egészen jól mentek a dolgok, igazán élveztem. Hetente egyszer (maximum kétszer) igyekszem majd ilyen jellegű edzést tartani magamnak.
Semmi tervezett, semmi komoly, csak amihez éppen kedvem van.

Eléggé elfáradtam a nap végére, de sebaj.....terveim szerint heti egyszer-kétszer olyan mozgolódásokat akarok végezni, amik a komfortzónámon kívül vannak, és akkor miért ne pont olyan edzések legyenek ezek, amiket élvezek is, mint például ez az örömedzés.

2013. október 2., szerda

Kedd - és még mindig GTG

Mint ahogy írtam is, ezen a héten szinte csak Pistol és egykezes fekvőtámasz GTG lesz. Tudom hogy ezt nem túl izgalmas olvasgatni, de ez van.

Hogy miért csinálom? Amolyan alapozás ez a nehezebb gyakorlatokra. A fenti 2 gyakorlat számomra tökéletesen megfelel, hogy a teljes feszítettséget gyakoroljam, amire szükségem lesz majd a Planché és Front lever gyakorlatoknál.

Szerintem nem szégyen visszamenni az alapokhoz és javítgatni azokat, én most ezt teszem

2013. október 1., kedd

Hétfő - pistol és egykezes fekvőtámasz

Ezen a héten még Pistol és Egykezes fekvőtámasz GTG lesz némi gyűrűn végzett Muscle up-al  (esetleg valamennyi húzódzkodással) fűszerezve, de valószínűleg jövő héten áttérek más gyakorlatokra.

Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.