2014. április 30., szerda

Maradni a realitásoknál!

Eredetileg a Nyers Erő című könyvről akartam írni pár szót, de inkább nem megyek bele nagyon, megtették helyettem mások.

Csak pár magánvélemény róla:
- rengeteg hasznos dolog van benne, ha valaki sportolókkal dolgozik
- ha valaki nem tudja, hogy az írók (Dan John  és Pavel) milyen humoros legények, akkor az edzésben tapasztalatlanabbak akár rosszul is értelmezhetnek pár megjegyzést.
- alapvetően nem rossz ötlet ez a párbeszédes szerkezet, de így kicsit összevisszaság lett belőle
- kicsit sajnálom, hogy a sima átlagemberek edzéséről kevés szó esik, de ez természetesen megtöltene (megtölt) egy egész könyvet.

Na de ennyit erről, másról akarok most írni:

Az ideális és a reális edzésemen keresztül szeretnék egy kis szemfelnyitogatást végezni, bár azt is tudom hogy ez csak a saját véleményem lesz, meg hát ki vagyok én hogy nagy okosságokat írogassak, de hátha tudok adni egy-két tippet.

Szóval....az ideális edzésem nagyjából egy Könnyű erő program lenne és valahogy így nézne ki:
- heti 4-5 edzés
- egy program 20-40 napig tartana az eredményektől elérésétől függően
- minden edzésen a bemelegítés Indian Club lenne
- minden program tartalmazna valamilyen deadlift variációt, Muscle up-ot, valamilyen nyomás variációt (súllyal, kézenállásban, kettlebellel, stb.), valamilyen robbanékony gyakorlatot (főleg kettlebell-el) és valamilyen cipelést.
- kevés sorozat, kevés ismétlésszám
- ezek mellett szórakozás jelleggel planché és valamilyen szaltó elsajátítását venném a fejembe

Tehát csak gyakorolgatnék nap mint nap, erősödnék, fejlődnék. Igyekeznék egy sokoldalú atléta lenni, aki nem ijed meg a barbell-től, kettlebell-től és a saját testsúlyos gyakorlatoktól sem.

Ha egyszer úgy alakul, vagyis lesz helyem, időm, eszközöm, akkor ilyesmi edzésekbe kezdek.

De sajnos nincs helyem, időm, eszközöm, ezért maradnom kell a realitásoknál, maradok a lényegnél.

Tehát most a következők alapján fogok tervezni:
- fontos, hogy ne tartson sokáig egy héten az edzés
- fontos, hogy folyamatos és persze pozitív legyen a fejlődés (erőben, állóképességben és testkompozícióban egyaránt
- fontos, hogy nincsen eszközöm, ezért saját testsúllyal kell dolgoznom
- fontos, hogy ne sérüljek le, ne ártsak magamnak

A fenti kritériumokat könnyebb megérteni, ha leírok magamról pár dolgot:
- sokat kell dolgoznom, keveset vagyok otthon, ezt a kis időt nem az edzéssel akarom eltölteni hanem a családommal
- nem akarom feleslegesen pazarolni az időmet arra, hogy mozgok ezt-azt, értékelhető eredménye kell hogy legyen
- hosszú távra tervezem az edzéseimet és az életemet, rossz lenne fájdalomban leélni azt.
- utálnám, ha elhízott lennék
- egész életemben mozogtam, nem bírom ki nélküle túl sokáig, ez van

De ezeken a kritériumokon kívül van itt még pár dolog, ami a fentieknél talán fontosabb is, ezekre is odafigyelek a tervezésnél. Apróságnak tűnhetnek, de én ilyen alapos szeretek lenni a tervezésnél:
- az egyik valódi célom, hogy jó legyen a testkompozícióm (írhattam volna azt is, hogy jól nézzek ki ruha nélkül, ami igaz is, csak kissé már elcsépelt). Ez van, be merem vallani :-)
- egy másik valódi célom az az, hogy amilyen gyorsan oda tudok odaérjek drága kis másfél éves kisfiamhoz, amikor éppen bajba sodorja magát :-) Ez azt jelenti, hogy amikor éppen megpróbál felkapaszkodni az asztalra, hogy szaladgálni tudjon rajta, akkor akkor is odaérjek hozzá, ha éppen a földön ülve pakolászok valamit. Szülőként ez tényleg fontos! Tehát a földről, ágyból, székből nagyon gyors felpattanás gyakorlása prioritás számomra.
- ilyen valódi cél az, hogy fel tudjak cipelni akár egy bútort vagy bármilyen nehéz tárgyat a 4. emeletre anélkül, hogy utána 2 napot kórházban töltenék :-)

Talán ennyi......szóval tényleg fontos az, hogy kinek mi a célja, mert mindenkinek más és más, más megközelítést követel meg az egyik, mást a másik.

Minek mennél el crossfit-re és nyírnád ott ki magad, ha egyébként nem akarsz versenyezni benne (meg hát úgyis utálsz mozogni) és a célod csak annyi, hogy fogyni akarsz, mert jól akarsz kinézni? Miért nem keresel meg egy VALÓDI táplálkozási tanácsadót és mozogsz kicsit (akár laza séta minden nap) hogy támogasd a fogyást?

Nem papolok tovább, amit át szerettem volna adni, az szerintem világos.

A fentiek miatt van ez a 30 perc/hét edzésem, ami most kiegészül heti 2 reggelen pár perc "földről/székből/ágyból gyorsan felpattanós" mozgolódással, ami beindítja a napot, vicces és nem mellesleg az egyik fontos célom felé visz.


2 megjegyzés:

  1. Sajna krónikus idöhiányban szenvedek én is, többek között ezért nem kommenteltem a 30perc/hét és a fekvötámaszos bejegyzést.
    Viszont ehhez most annyit gyorsban hozzá kell szólnom, hogy parádé, osztok mindent, és talán lesz idöm egy ennél hosszabbat is hozzászólni ;-)
    Taps, minden szó ült...nálam legalábbis.

    VálaszTörlés

Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.