2014. július 29., kedd

Mászás előnyök (1. rész)

Korábban írtam, hogy egy mászással kapcsolatos edzéstervet tesztelek, ami jelenleg is zajlik és még kitolom egy-két héttel, mert nagyon bejött a dolog :-)

Hogy miért? Egyszerű:
- belefér az időmbe
- vagy nem kell, vagy nagyon kevés eszköz kell hozzá
- kihívást jelent
- megy le (az amúgy sem sok) zsír rólam, ehetek bármit
- a combjaim egész rendesen vastagodnak (kezdenek úgy kinézni, ahogy kellene, ami nem bodybuilder kinézetet jelent, hanem egy formás, átlagos lábat), a vádlim is fejlődik (pedig a lábaimmal eddig csinálhattam bármit, semmi sem segített)
- állóképességem csak javul és javul
- egykezes húzódzkodásom fejlődik, kezd kiegyenlítődni mindkét oldal (a mászás mellé betettem a húzódzkodást is....minden nap valamilyen húzódzkodás fajtából csinálok 1-3 sorozatot 1-5 ismétléssel), ugrásszerűen javult mindegyik.....jól kiegészíti egymást a mászás és a húzódzkodás, de ezt már tudtuk is.
- széles hátizmom látványosan megnövekedett
- vállaim szélesedtek
- könnyebben cipelek
- gyorsabbak a reflexeim
- vicces, szórakoztató

Milyen gyakorlatok mentek?
- eleinte baby mászás, ami sokkal nehezebb, mint amire első körben gondolnánk, főleg ha 10 percen keresztül folyamatosan csináljuk. Ebből volt előre és hátra, persze mindig meghatározott szabályok szerint.
- ezután jött a leopárd mászás, aminek jó alapot csinált a baby mászás. Ez az igazi kihívás, erő és állóképesség kell hozzá rendesen. 10 perc folyamatosan nem is megy belőle (szerintem nagyon kevés ember tudja egyből lenyomni a folyamatos 10 perces leopárd mászást). Ebből volt/van előre és hátra is a meghatározott sorrendben.
- és ahogy már írtam is, szinte minden nap valamilyen húzódzkodás

Mire jó ez a leopárd mászás? Nézzük meg részletesen:
- fejleszti a reflexív stabilitást
- javítja a váll stabilitást és mobilitást
- fejleszti a csípő, boka és láb mobilitást
- fejleszti a törzs, felsőtest és a csípő erejét
- fejleszti a propriocepciós rendszert
- fejleszti az egyensúlyi rendszert
- fejleszti a váll, tricepsz, mell, comb, vádli izmokat
- nagyon jó alapot nyújt a Pókember mászáshoz, ami még nagyobb kihívást jelent
- gyakorlatilag mindenki végezheti
- gyors és akár minden nap végezhető
-....és még egy csomó dologra, ami most nem jut az eszembe :-)

Nem mondom, hogy mindenkinek másznia kellene, de nagyon sok előnnyel jár. Ha csak egy kis időd van mozogni, akkor ez egy nagyon jó választás lehet a fenti előnyök figyelembevételével.

Eleinte egyébként én is viszolyogtam a mászástól, túl "új hullámosnak" tartottam, nem értettem mire ez a nagy felhajtás, de mivel azt vallom, hogy teszt a lelke mindennek és legyünk nyitottak, ezért már egy ideje tanulok róla, meg persze tesztelek, és most már nyugodtan melléállok én is.

Azt azonban hozzá kell tennem, hogy a húzódzkodást sem hagynám/hagyom el semmi pénzért, az is amolyan szerelem, meg hát fontos is.

(folyt. köv. pár napon belül, mert kicsit hosszúra sikeredett az iromány, kicsit fogyaszthatóbbá akarom tenni azzal, hogy széttördelem

Amire majd még lehet számítani a következő napokban a témával kapcsolatban:
- későbbi mászással kapcsolatos céljaim
- nehézségek lehetnek
- egy konkrét edzésterv
- gyakorlat leírások képekkel és/vagy videókkal (nem ígérem, hogy a saját képeim és/vagy videóim lesznek, mert hát nem vagyok az a magamutogató típus, de majd meglátjuk)
- és még ami eszembe jut a témával kapcsolatban)


Ha szeretnél még több információt megtudni a gyors edzések tervezéséről, vagy akár konkrét saját testsúllyal, kettlebellel és/vagy gumiszalaggal elvégezhető edzésprogramokat kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel hírlevelemre a bal oldali sáv tetején található űrlap kitöltésével.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.