2011. szeptember 2., péntek

Füles súly vs Kettlebell (összehasonlítás)

Csabi barátom emlékeztetett hogy nem írtam meg a beígért összehasonlítást, most ezt megteszem.

Mindenekelött megjegyezném, senkinek nem akarok reklámot, ellenreklámot biztosítani, egyszerűen csak leírom a saját véleményemet.

Az összehasonlításban olyan eszközök fognak szerepelni, amilyenek a tulajdonomban napi használatban van vagy közelebbi kapcsolatba kerültem vele.
Ezek:

- Classic Kettlebell
- Elite Kettlebell
- RKC Military Grade
- Spartan füles súly
- Cora hipermarket gömbsúly (nincs nekem de megnéztem milyen)
- Vinyl Kettlebell (használtam edzésen)

1. Classic Kettlebell

Nincsen már forgalomban, és a használóik sem annyira akarják eladni, nem nagyon találni olyan hírdetést amiben árulnák. Ez talán azt is jelezheti, hogy jó a cucc :) Nekem például ez a fajta a személyes kedvencem, főleg az amit az elsők között gyártottak. A kialakítása nagyon jó, nem csúszik, viszonylag jó a festése. Kopni kopik, de a festék nehezen pattogzik le. Például én már 3 éve használom, rengetek duplasúlyos gyakorlatot végzek vele, ahol ugyebár összekoccannak a dolgok, de azt monhatom hogy csak egy 10 forintos részől van lepattanva a festék.

2 . Elite Kettlebell

Ez sincsen már forgalomban, és ezt sem akarják eladni nagyon tulajdonosaik. Más a kialakítása mint a Classic-nak, nagyobb a füle, könnyebb két kézzel megfogni. Ez is festett, viszont itt már nem annyira jó a festés, jobban pattog. Szakításhoz nagyon szeretem használni mert nem csúszik és a széles füle miatti más súlyelosztás miatt hatékonyabban tudok vele dolgozni. Viszont olyan gyakorlatoknál, ahol viszonylag hosszabb ideig van felfektetve az alkarra (például TGU vagy MP) ott nem túl jó mert kellemetlen helyen tudja nyomni az alkart.

3.  RKC Military Grade

Ez forgalomban van, végre tudok írni az ár/érték arányról is :) Nyugodtan lehet mondani, hogy nem olcsó, viszont minőségi termék az biztos. Szakértők jobban tudják milyen technikával van megoldva a felülete, viszont az biztos hogy nincsen befestve, így nem pattog le róla a festék. Ez egy időtálló darab. Hiába ütik össze őket duplasúlyos gyakorlatoknál, ez a típus ugyan úgy fog kinézni évek múlva is mintha új lenne.
Személy szerint szeretem a kialakítását (mert úgy néz ki mint a Classic) csak azt nem szeretem benne hogy csúszós. Ha valakinek izzadós a tenyere, annak érdemes magnéziát használni hozzá, ami nem mindig előnyös, szakításnál például eléggé szét tudja szedni a kezet.
Ha valaki megteheti, inkább ezt a típust válassza, ha nem akkor arra is van megoldás, csak akkor engedni kell a minőségből. Jöjjenek ezek:

4. Spartan füles súly

Na szóval....ennél még csak meg sem lehet említeni azt a szót, hogy minőség. Kialakítása hajaz a Classic-ra, viszont a festék egy minimális érintéstől is lehullik. Ráadásul pont a fül belső felületén brutálisan sorjás, így lereszeli a tenyeret pillanatok alatt például szakítás közben.
Az ára viszont nagyon jó, valahol féláron lehet kapni az RKC Military Grade-hoz képest.
Ha valakinek nincsen sok pénze és rendbe tudja tenni a súlyt (pl.: csiszolás, festés) akkor ez egy használható dolog lehet.

5. Cora gömbsúly

Recés fül, amit le sem lehet csiszolni. Gumiszerű bevonat, ami nem túl jó több szempontól sem: egyrészt ha valaki lakásban végzi edzéseit, akkor veszélyes lehet ha véletlenül kicsúszik az ember kezéből, mivel össze vissza pattoghat a földön, másrészt duplasúlyos gyakorlásnál néha előfordulhat hogy összeütődik a kettő súly, szétpattanhatnak és szétverhetik a lábat, térdizületet. Ára megközelíti az RKC Military Grade Kettlebellt, szóval ezen nem nagyon kell gondolkoznia senkinek.

6. Vinyl Kettlebell

Füle nem recés, viszont a fület kivéve gumi bevonatos az egész golyó. Ára jobb mint az RKC Kettlebellé, de a gumi bevonat miatt én duplasúlyos gyakorlatokhoz nem ajánlanám, egykezes gyakorlatokhoz jó lehet, csak lakásban ne ejtsük le.

Összefoglalás:

Örülnék ha tovább gyártanák a Classic bellt :)

Végeredményben és a Spartan-t és az RKC Military Grade-t hasonlítanám össze, mert a többi vagy nincsen forgalomban, vagy nem érdemes vele foglalkozni.
Spartan: olcsó de rossz minőség
RKC Kettlebell: drága, de kiváló minőség.

Ha valaki Gömbsúlyos edzésre adja a fejét akkor meg tudja találni magának a megfelelő eszközt, csak el kell döntenie hogy inkább a minőségre vagy az árra megy rá.

Bár ha jobban meggondoljuk: ha valaki hosszabb időre tervezi gömbsúlyos edzéseit, akkor jobb a minőséggel foglalkozni, hiszen ha ne adj isten évente kell lecserélni a tönkrement Füles súlyt, az RKC Kettlebellt meg csak egyszer, akkor lehet hogy nem is olyan rossz ötlet beruházni egy minőségibb eszközre, évek tekintetében maximálisan megéri.

Lehet hogy reklámnak tünhet hogy a RKC Kettlebellt hoztam ki győztesnek, de akik ismernek, tudják hogy nem erről van szó. Megnyugtathatok mindenkit, nem fűz hozzá anyagi érdek, nem vagyok RKC instruktor és sportboltom sincsen :)
A véleményemet írta, amit vállalok......

Eszköz tehát van, már csak edzeni kell vele. Ehhez viszont (legalábbis a kezdő lépésekhez) ajánlatos felkeresni egy Szakértőt, aki be tud vezetni a Gömbsúlyos edzés rejtelmeibe.

Vége

6 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon jó kis post. Szépen összeszedted :)

    Azt találom nagyon érdekesnek, hogy az Elite versus RKC bell ügyében nekem pont ellentétes tapasztalataim vannak :)
    Konkrétan az, hogy mostmár jobban szeretek az RKC bellel szneccsőni, mert közelebb van a súlypontja a füléhez, ezért jobban fordul, valamint a vastag fül miatt több súly van a tenyérben mint amennyit ballisztikus pályára kell állítani, ergo megintcsak könnyebb a snatch.

    Viszont azt a pontot, ahol az Elite nyomja az alkart, már olyan királyul megszoktam, nem is beszélve arról, hogy lejjebb, azaz húsosabb részen fexik fel, ezért nekem az törökhöz, nyomáshoz, ilyesmikhez sokkal kényelmesebb.
    Nálam a legcsúszósabb versenyszámot a kalapácslakkos Elite nyerte.

    De ez mind gusztus és megszokás dolga, ahogy meg méltóztattam figyelni.

    Ja és az Elite meg Classic belleket sokkal szebbre lehet festeni, mint a kis rücskös RKC belleket :)

    VálaszTörlés
  2. Igen....az tuti hogy mindenkinek más és más jó, sok helyről hallottam hogy ő az Elitet szereti, más meg ki sem állhatja.
    Ez függhet az egyéni adottságoktól is, például lapáttenyérrel nehéz lenne megfogni egy RKC bellt (mint ahogy az egy ismerősömnek problémát is okoz).

    :) Tényleg szépen le lehet festeni a Classic-ot és az Elitet, mint ahogy azt lehet látni a blogodon is :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon korrekt, részletes összefoglaló, tetszik! Saját tapasztalattal egészíteném ki: ahogy alakul a Snatch technikád, úgy változhat meg idővel, hogy melyik geomatriájú fül fekszik jobban. Egyéni a dolog, nekem TGU-hoz, MP-hez, Bent Press-hez kényelmesebb az Elite, Snatch-hez Classic vagy DD, de időbe telt megszokni. A vízi edzéshez egyértelműen a DD a legjobb. A többi annyira csúszik, hogy nem biztonságos.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    A cikk már nem mai, ezért egy kis aktualizálás hozzá.

    Mi a Spartan Training edzéseken a SportX.hu-n is kapható girjákat (vagy nevezd füles súlynak, kettlebell-nek stb.) használjuk. A befoglalót méret mindegyik súlynál azonos, az üregessége révén változik a súlyuk, amelyet a festés alapján lehet megkülönböztetni. Az állandó befoglaló méret azért előnyös, mert nagyobb súlyra váltásnál nem kell újra megszokni a formáját, valamint a kis súlyok is nagy méretűek, ezért az alkart nem nyomják. Ráadásul ezek a súlyok igencsak strapabírók, dobálni, forgatni stb. is szoktuk, bírják.

    További info: http://losonczi-janos.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves János!

      Köszönet az aktualizálásért.

      Üdv.

      Zoli

      Törlés
  5. Nekem teljesen jó a Spartan. Elromlani az sem tud, az meg hogy melózni kell vele kicsit teljesen poén. Az enyémek például most arany színűek. Tudomásom szerint oroszországban amíg divat volt a kettlebell divat volt azok eredeti dekorálása is.

    VálaszTörlés

Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.