2014. július 3., csütörtök

Edzés kánikula idején

Ahogy ígértem, leírom mit szoktam csinálni, amikor a nagy meleg miatt alig van kedvem megmozdulni (és ez azért elég gyakran előfordul így nyáron).
De egyébként elő lehet venni ezt akkor is, amikor előreláthatólag egy pár hétig nem nagyon lesz időd edzeni, mert hát gondolom előfordul nyáron, hogy elmész nyaralni, vagy legalábbis szívesebben lógsz a haverokkal, családdal, mint hogy órákig otthon vagy a teremben kínozd magad annak reményében, hogy lefogysz, izmosodsz, erősödsz, stb.

{ Persze az egy másik kérdés, hogy eléred-e a célodat (ha egyáltalán van olyan neked), mint ahogy az is, hogy van-e értelme annak a célnak (sokan túl sokat gondolnak erről az edzés dologról a fitneszipar - de utálom ezt a szót - sajnos elég ügyes propagandája miatt), amit kitűztél magad elé? Vagy ha elérted már, akkor meg is tartod, vagy már repülsz is egy másik felé? (még rosszabb, ha van célod és nem éred el, de átpártolsz egy másik célra, amit megint csak elvetsz egy másik miatt és így tovább......voltál már így vele?...én voltam, ekkor nem is jutottam messzire)} ...így utólag átolvasva zárójelbe tettem ezt a bekezdést, mert nem feltétlenül tartozik a témához, inkább csak kimérgelődtem magam kicsit.

2 lehetőség van, mind a kettő rövid, de hatékony tud lenni ha viszonylag hosszabb időtartamig csináljuk (minimum 4-6 hét)

1. a 30 perc/hét edzés, aminek leírását itt taglalom, hosszabban nem megyek bele.

Rövid, hatékony (erő, állóképesség és testkompozíció javítható vele), de a központi idegrendszert rendkívüli módon igénybe veszi, nem javaslom túl hosszú távon végezni.

2. 5 perc/gyakorlat , 2 sorozat/ gyakorlat, maximum 2-3 gyakorlat/nap (1-2 a legjobb), célnak megfelelő ismétlésszámot használj....egyik kedvenc edzőm, a programtervezési zseni, Geoff Neupert adta az ötletet

Egyszerű dolog ez:
- válassz ki 3-4 gyakorlatot, amit fejleszteni szeretnél (ami minimum legyen közte az valamilyen nyomás, húzás, guggolás)
- semmi bemelegítés nélkül csinálj meg egy bemelegítő/felmérő sorozatot a célnak megfelelő ismétlésszámmal abból a gyakorlatból, ami éppen következik. Például ha az egykezes fekvőtámaszt választottad nyomásnak és éppen az következik, és ne adj isten éppen az erődet szeretnéd fejleszteni, akkor csinálj meg belőle oldalanként 1-3 ismétlést, majd pihenj 2-3 percet és közben tesztelj (biofeedback jó lehet itt, de figyelj arra is, hogy jól ment-e érzésre, vagy rosszul).
- Ha jól ment a gyakorlat, akkor menj rá egy nehezebb gyakorlatra (például az egykezes-egylábas fekvőtámaszra), ha viszont rosszul ment, akkor maradj az eredeti gyakorlatnál (egykezes fekvőtámasz)
- ha aznapra van kedved még valamit csinálni, akkor elővehetsz egy másik gyakorlatot is az előzőeknek megfelelően, de át is teheted másik napra, vagy másik napszakra (ahogy időd, kedved engedi)
- gyakorolj, ne eddz.......hányszor hallottam ezt már, kezd egy kicsit elcsépelt is lenni, de igaz.

Ha valakit bővebben érdekel ez a 2. pont szerinti edzés, akkor az szóljon, szívesen kifejtem bővebben is ha van rá igény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.