2013. november 15., péntek

Ülés káros hatásai

Korábban írtam, hogy a mozgás nagyon fontos és hogy miért, azt ki fogom fejteni.

Most viszont inkább egy kicsit megfordítanám a dolgot, az ülés (és inaktivitás) káros hatásairól írnék pár szót.

Számos kutatás kimutatta, hogy az ülés veszélyes.

Ha valaki napi 8 órát ül (és ez valljuk be, teljesen általános manapság), akkor sokkal nagyobb esélye van szív és érrendszeri megbetegedésre, cukorbetegségre mint azon társának, aki nem ül egész nap.

Napi 6-nál több órát ülő embernek 40%-al magasabb az esélye a 15 éven belüli elhalálozásra, mint aki csak 3 órát ül egy nap.

És hiába sportol valaki minden nap akár 1-2 órát is (és ezzel "aktív"-nak gondolja magát), a kutatások nem szolgálnak jó hírrel. Még ennyi napi edzés sem kompenzálja a sok ülés káros hatásait.

De mik is a sok ülés veszélyei:
- szív és érrendszeri megbetegedések kockázatának megnövekedése
- 2-es típusú cukorbetegség lehetőségének növekedése
- csökkent propriocepció
- egyensúlyi rendszer hatékonyságának csökkenése
- prosztata és mellrák kockázatának növekedése

És még egyszer kihangsúlyoznám: még ha napi 1-2 órát mozogsz is, akkor is ki vagy téve ezeknek a kockázatoknak ha egyébként napi 6 (egyes tanulmányok szerint 4) óránál többet ülsz egy nap.

Sokan azért mozognak valamit napi 2-3 (esetleg 5)-ször, hogy kompenzálják az ülő munkájukból adódó problémákat, de mint ahogy azt a kutatások is világossá tették, ezzel nem fognak sokra menni. Sokkal többet érne, ha egyszerűen igyekeznének minél kevesebbet ülni.

Például:
- minek lift, ha van lépcső is?
- 20-30 percenként állj fel, sétálj kicsit
- szerezz egy kutyát és sétálj vele minden nap
- játssz a gyerekkel amikor csak lehetőséged van rá, hidd el, meg fog változni az életed
- menj gyalog bevásárolni
- reklámok alatt menj ki, igyál egy pohár vizet (mire nem jó az a sok reklám, ugye-ugye :-))
- stb.

Az edzésnek sok célja lehet (és ezek elérésére egyébként nagyon jó módszerek vannak):
- erőnövelés
- állóképesség javítás
- izomtömeg növelés
- stb.,

de ha egyszerűen egészségesebbek akarunk lenni, akkor nem kell kifutni a belünket (már elnézést) vagy hatalmas súlyok alatt megszakadni, egyszerűen csak álljunk fel amikor csak lehet és mozogjunk kicsit. (és persze nem árt az étkezést is rence rakni, de ez egy más téma, és mivel nem vagyok hozzáértő, ezért nem is kontárkodnék bele)

Én például egyszerűen a Tim Anderson Pressing Reset című könyvéből (a hírlevelére való feliratkozással ingyen elküldi neked) ismert gyakorlatokat illetve a Tim Anderson és Geoff Neupert Original Strength című könyvében leírt gyakorlatokat végzem el amikor csak tudom (annyira egyszerűek, hogy a munkahelyemen is állandóan ezeket végzem) . Egyszerűek, könnyűek, könnyen alkalmazhatóak és rengeteg előnnyel járnak, mint például a propriocepció javítása, az egyensúlyi rendszer fejlesztése, reflexív stabilitás javítása.

Ezeken kívül csak azt csinálom, amit javítani szeretnék. Például ha mondjuk a szabadon kézenállásomat szeretném javítani, akkor előveszem és azt gyakorlom. Annak nem látom értelmét, hogy elmenjek futni, mert az az előbbi célomban nem segít, csak idő és energia pocsékolás, illetve olyan problémák is adódhatnak belőle, amik megakadályoznak a valódi célom elérésében.
Szóval én egyszerűen letudom a dolgokat:
- könnyed, hatékony mozgás amikor csak lehet
- egyéni célomnak megfelelő mozgást végzek plusszban

Nem edzek azért, hogy lefogyjak, mert szerintem annak szinte semmi értele nincs, sőt inkább egy nagyon felesleges dolognak tartom. Erről majd írok később, de az biztos, hogy az egészséges étkezéssel sokkal többet érhet el az ember.

2 megjegyzés:

  1. És a fekvéssel mi a helyzet?:D

    VálaszTörlés
  2. Szia Zoli!

    Ha alvás, akkor természetesen rendben van, ha viszont csak sima fekvés, akkor elméletileg az inaktivitás és a kutatások szerint az inaktivitással van a probléma

    VálaszTörlés

Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.