2013. február 1., péntek

Húzódzkodás helyett Könyöknyomás (Elbow presses) - Videó!!!

Sokat gondolkodtam hogy milyen gyakorlatot tartalmazó videó legyen a mai. 

Gondoltam felteszem az egykezes húzódzkodásomat, de az egyetlen felvétel, ami készült róla, az nem volt megfelelő, nem adom meg magamnak, ebből lesz másik videó.
Indian Club 1#-es gyakorlata is esélyes volt.

Ehelyett a mai egy könyöknyomás videó lesz. Eddig nem igazán találtam róla felvételt sehol. Megnéztem a blogger statisztikáját, sokan keresnek erre rá, hát gondoltam éppen már miért ne ez legyen. Hátha tudok vele segíteni valakinek.

A gyakorlatról jó leírás található a Fegyencedzés című könyvben, húzódzkodás variációként szerepel. Tényleg egy elég jó alternatíva.

Számomra megfelelő kihívást jelent a gyakorlat, főleg akkor használom amikor nincsen húzódzkodó a közelemben.

Íme:


Az alsótest sajnos nem látszik, mert a cél az volt hogy közelről látszódjon mi is zajlik a felsőtestnél. Az alsótestnél tessék elhinni, hogy mindkét láb nyújtva van, teljesen összezárva és a gyakorlat felső pozíciójában csak a könyökökön és a sarkakon támaszkodok.

10 megjegyzés:

  1. Királyság,kipróbálom én is!

    VálaszTörlés
  2. Ez jó! Tetszik, én is kipróbálom!

    Megy az egykezes húzódzkodás is? Az igen. Erre is a minimalista súly nélküli edzésekkel sikerült felkészülnöd?

    Ja, magamról csak annyit, hogy edzés szempontjából én is ilyen vonalon mozgok, megszállottan, és a Nagy Laci blogján találtam a blogodra ;-)

    VálaszTörlés
  3. Szia MáT,

    Az egykezes húzódzkodásra sajnos még nem minimalista jelleggel készültem (azért sajnos, mert egy csomó időt elpazaroltam akkor :)), annak idején még hosszú edzéseim voltak.

    Hajrá, kíváncsi vagyok a Könyöknyomásos tapasztalataitokra :)

    VálaszTörlés
  4. Azért szerintem a könnyű erő programok is jó megoldást nyújtanak az egykezesre felkészülésben.

    A csak saját testsúlyos rávezető gyakorlatok nekem inkább csak működgetnek, részeredményt hoznak. Szerintem a plusz súlyos húzódzkodások lehetnek a legjobbak. Persze mindenkinek más működik.

    Az utóbbi időben időhiány miatt én is minimalistán nyomom, és nagyon szimpi ez a megoldás.

    VálaszTörlés
  5. Igen, a könnyű erő program nekem is királyul működött, de viszonylag sok idő elment vele, ráadásul sok bell-re is szükségem volt hozzá.

    Most, szinte súly használata nélkül, hallgatva a központi idegrendszer jelzéseire (biofeedback) sokkal többet érek el, mint eddig bármikor.
    Például nem is olyan régen ki tudtam nyomni MP-ben a saját testsúlyom felét (36 kg) úgy, hogy nem is edzettem előtte egy jó ideje súllyal (valószínűleg a HSPU-nak és az egykezes fekvőtámasznak köszönhetően). Előtte meg hiába küzdöttem, hiába is próbáltam bármilyen edzésprogramot (beleértve a könnyű erőt is) még csak a közelébe sem kerültem a 36-kg-os bellnek.

    Egyébként én sem erőltetem az egykezes húzódzkodást, hasznosabbnak találom a sima, kétkezes húzódzkodást akár hozzáadott súllyal is.

    Én is időhiány miatt kezdtem el a minimalista + Biofeedback alapú edzéseket, és életem egyik legjobb döntésének bizonyult ez. Több időm van a családomra és az eredmények is jobban jönnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Könnyû erô program tényleg jó, viszont tényleg sok idôt elvesz még úgyis, hogy az ember nem tartja be az ajánlott 3-5perces pihiket mindig.
      Nekem sem hozott mindig. MP-bôl vmit hozott, vagyis nekem pont annyit, hogy 32-rôl 36-ra javult a PR-em. (bár akkor 74kg körül voltam)Viszont Pistolt nagyon hozott.
      Most én is egyébként 70-71kg vagyok, van egy kislányom, szóval ugyanaz a felállás, mint nálad, és emiatt sincs túl sok idôm ;-) Plusz annyi, hogy amikor súllyal dolgozik az ember, akkor nagyon kell figyelni, hogy a pici ne legyen a közelben.´

      Ezért is kell vmit változtatnom...
      Szabadtestsúlyos vonalat folytatom én is, és megpróbálom a szokásos 45-50percrôl 30perc alá csökkenteni a gyakorlásokat. (bemelegítésbôl talán sokat is csináltam eddig) Szerintem beválik nálam is.

      Ha már egykezes húzó, akkor kicsit dilemmában vagyok azért... egykezes rávezetôk két kézzel (szûken, törölközôs, stb) relatív könnyûek, és nem látom értelmét, hogy inkább több ismétlést csináljak belôlük, mint 5, a plusz súlyos kétkezessel meg az a gond, hogy lehet, hogy hoz vmit, de szabad testsúlyos cél érdekében csak-csak szabadtestsúlyos gyaksival kéne gyakorolnom, nem?... Szerinted? Tudom, hogy mindenkinek más és más, de mégis olyantól kérdezem, aki fel tudja magát húzni egy kézzel ;-)

      Egyébként érdekes, hogy vkinek ez, vkinek az megy jobban... jópár postod elolvastam az archívodban, és ezek szerint neked a pistol fekszik (feküdt) kevésbé (régebben 40kg volt a cél ahogy olvastam), viszont az egykezes húzó meg megy.
      Nekem meg ugyanilyen testsúlynál, mint neked a pistol ment nagyon (+52kg 1RM) a taktikai húzó (nem chin up) meg csak jól (+44kg 1RM)...

      Törlés
  6. Hát akkor szinte ugyanaz a helyzet mint nálam :) Szeretnél sokat lenni a kislányoddal, de nem szeretnéd abbahagyni a hobbydat sem. Ebből a szempontból tényleg nagyon jó a minimalista edzés, főleg hogy hoz is.

    Olvastam korábban a blogodon a könnyű erős eredményeidet, hát nem mondom, nagyon kemény vagy. Az a Pistol azért nem semmi ám (főleg ilyen testsúlynál.....bárcsak a közelében járnék én is, de hát ez a gyengém, amin dolgoznom kell) és szerintem a húzódzkodás miatt sem kell szégyenkezned :)

    Egykezes húzódzkodáshoz milyen tanácsot adnék?
    Nálam az vált be, hogy nagyon alacsony ismétlésszámmal dolgoztam, nem pazaroltam az időt (max bemelegítésképpen) kétkezes húzásokra (bár ez így nem teljesen igaz, mindjárt ki is derül miért írtam ezt). Főleg a negatív ismétléseken dolgoztam egy kézzel: 2 kézzel felhúztam magam és egy kézzel engedtem le magam nagyon lassan, figyelve a hollow pozícióra, majd újra felhúztam magam 2 kézzel és most a másik kézzel engedtem le magam (addig a másik pihent, de a CNS dolgozott) és így tovább folyamatosan. Alecsony ismétlésszámokkal dolgoztam, max 5-ig mentem én is.

    Remélem tudtam segíteni :)

    Üdv.

    Zoli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért még kicsit vagyok, és szétkommentelem ezt a postod ;-)...

      Pistol: hát igen, az már csúnya nagy súly, igaz kicsit nehezebb, 74kg voltam. Most sajna nem menne, de egy könnyű erő programmal, már megint ott lennék talán.
      Van egy kis gebasz a bal csípőmnél a hajlatban. Nem sérülés, inkább csak vmi feszülés, és amíg ez nem jön rendbe, addig eltiltottam magam a pistoltól, guggolástól, swingtől. Tudnám persze csinálni, de hosszútávon nem lenne értelme. Ha meg csak jobbal csinálgatnám (ami tünetmentes), akkor asszimetriához vezetne. Idei fő cél, hogy ezt a kis gebaszt vmi szakértővel (nem dokival) rendbetegyük.

      Egykezes húzó:
      hollow pozícióval a feszítettségre gondolsz, hogy a nem dolgozó kéz a test előtt keresztben, illetve a láb kicsit hajlított?
      A többi stimmel. Egykezes negatívokat már csinálgattam. A bal kezem annyira még nem szereti, szóval most vegyesben csinálok más egykezes rávezetőket meg súllyal (bellek, belelépve)

      Ja, az utóbbi 4gyakorlás 18 és 28perc között volt. Döbbenet! Igazából a döbbenet az, hogy mennyivel jobb volt így, de még tesztelek, nem akarom elkiabálni.
      Volt mondjuk egy 1órás is, de az is inkább úgy oszlott fel, hogy 20perc meló, 40perc babysitterkedés (hiába, jött a kiscsaj, megfogta a kezem, és akkor menni kellett, nem volt kecmec :D )

      Törlés
  7. Ismerős az érzés, hogy a gyerek mellett nehéz néha mozgolódni, de szerencsére meg tudjuk oldani párommal, hogy amíg gyakorlok, addig csak ő figyel rá. Mondjuk egy 4 hónapos babánál ez még nem nehéz, de ha már szaladgálni fog a gyerek, akkor már nálunk is neccesebb lesz a dolog. Mennyi idős a kislányod?

    Nekem is jó tapasztalataim vannak a rövid edzésekkel, már le is teszteltem és hosszútávon is beválik.

    Hollow pozíció: szóban szerintem annyira nem tudnám átadni a leírását, belinkelek pár oldalt neked, ahol viszonylag kivehető ez a pozíció.
    Pavel-től: http://www.strongfirst.com/blog/the-best-upper-body-pull/
    Ezen az oldalon a Hollow hold mutatja jól szerintem: http://www.american-gymnast.com/agtc/index.php/2009/10/06/stomach-strength/

    VálaszTörlés
  8. Nálunk is figyel rá a párom, de a kiscsaj már 19 hónapos, és megy, kavar jobbra-balra ;-) Aztán jön az a rész, hogy "Apaaa, apaaa" ... ;-) Szóval pihiidôkben még edzés közben is szoktam néha foglalkozni vele. Oké, nem mindig jó, hogy kizökkentenek, de túl lehet élni ;-)

    Köszi a linkeket. Frankók, végigolvastam ôket, de még azért megér pár átolvasást, mert kívülrôl csak olyan, mintha az ember kicsit halított csípôvel van+vállak a tokban.

    VálaszTörlés

Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.