2011. március 2., szerda

Fegyencedzés könyv

Sokan keresnek rá erre a könyvre, ezért gondoltam írok róla egy kis összefoglalót.

A könyv eredeti címe Convict Conditioning, ennek a magyar megfelelője Fegyencedzés. Paul Wade az írója, aki sok évet húzott le börtönökben, ott fejlesztette ki rendszerét sok éves edzésbeli és megfigyelésein alapuló tapasztalataiból.

6 saját testsúlyos gyakorlat mester lépéseihez vezető utat adja meg a könyvében. A mester lépések a következők: egykezes fekvőtámasz, egylábas guggolás, egykezes húzódzkodás, lábemelés függeszkedésből, híd állásból majd állásba visszaérkezve és ami szerintem a legdurvább: egykezes fekvőtámasz kézenállásban.

Minden egyes mesterlépés elött van 9 lépés (9 gyakorlat könnyebtől a nehezebbig, tehát összesen 9*6 gyakorlat amíg el nem éred a fő lépéseket).  Ezek a lépések, fokozatok fognak eljuttatni odáig hogy elérd a mesterlépéseket. Wade hangsúlyozza hogy nem kell rohanni a fokozatokkal, mindegyiken menjünk végig a fokozaton belül előírt max ismétlésszámig és csak utána lépjünk tovább. A könyv tartalmaz variációkat minden gyakorlathoz és természetesen edzésterveket is.

Személyes véleményem: nagyon működik a dolog, javaslom mindenkinek a könyvet.

Javaslom, mert nem kerül sokba és mégis egy életreszóló, egy életen át használható tudást ad. Ha használod és betartod a szabályokat biztosan erősödni, izmosodni fogsz.
Mivel saját testsúlyos gyakorlatokról beszélünk amihez a húzódzkodón kívül semmi eszköz sem kell (és még ez sem annyira fontos ha elég leleményesek vagyunk pl. szabadban vannak fák aminek ágait lehet használni) ezért szinte bárhol, bármikor végezhetőek. Ráadásul Wade ajánl olyan edzéstervet is amivel szinte csak 15-20 percet kell edzeni egy nap (és ebbe már benne van a bemelegítés is), nem hiszem hogy erre nincs ideje mindenkinek. Rövidítsük le az étkezésünk, ne nézzünk annyi felesleges dolgot a tévében stb., mindenki tud ennyi időt magára szánni.

Attól sem kell megijedni hogy ha nem haladnánk a fejlődésben úgy mint mások. Nem vagyunk egyformák, de az eredmények magukért beszélnek majd. Meg hát ha látjuk hogy mások elöttünk járnak már ebben akkor biztosak lehetünk benne hogy működik a dolog hiszen már valaki eljutott a magasabb fokozatokig is, pedig valószinűleg nem mutánsokról van szó hanem átlagemberekről.

Az sem lehet kifogás hogy túl nehezek vagyunk ezért nem mennek a gyakorlatok:....hát igen, fogyni kell "sajnos", vége az egészségtelen étkezéseknek de hát valamit valamiért :)

Nem lehet kifogás az hogy a könyv nem található meg a környékünkön levő könyvesboltban hiszen aki ezt olvassa annak tutira van nete, és ha már az van akkor meg is rendelheti a könyvet, házhoz is szállítják. Javaslom a Tacticalshop.hu-t, ott biztos hogy megtalálható a könyv.

Szóval félre a kifogásokkal, szerezzük be a könyvet és erősödjünk. Hidd el, dagadni fog a melled ha bemutatod valamelyik magasabb fokozatot (általában a 7. lépcsőfok már ilyennek számít) a haverjaidnak vagy egy átlagos konditeremben,  mesterfokozat esetén meg pláne

Hajrá :)

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Kicsit bővebben is olvashattok a Fegyencedzés módszeréről a következő linken:
    calisthenics.blog.hu

    VálaszTörlés

Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.