2012. január 4., szerda

Jobbkéz szabály

Tegnapi napon egy egyenrangú útkereszteződésben majdnem belémszaladt egy balról érkező kocsi. Nekem kellett fékeznem, mert esélytelen lett volna hogy ő álljon meg, akkora sebességgel érkezett. Sőt, ő még csak nem is lassított, csak ment tovább és a folyamatosan általam nyomott duda sem késztette arra hogy egyátalán egy kicsit is rám tekintsen.
Nem mondom, azért egy kicsit felidegesített a dolog.

De most nem az én idegességemről lesz szó, inkább csak egy kis agyalásról: miért éppen jobbkéz szabály? Hol és ki találta ezt ki? Miért nem inkább balkéz szabály, annak több értelme lenne.

Gondoljunk csak bele: egyenrangú útkereszteződésben általában a vétlen sofőr kocsija balról törik....igen, pont ott ahol a sofőr ül, az az ember, aki mindenképpen a kocsiban fog ülni, tehát így van rá a legnagyobb esély hogy valaki megsérüljön.
Ha balkéz szabály lenne, akkor hiba esetén a kocsi jobb oldala sérülne, ott viszont nem biztos hogy ül valaki, és a kocsiban feltétlenül helyet foglaló sofőr egy kicsit nagyobb biztonságban lenne.

Vigyázzunk magunkra

2 megjegyzés:

  1. Szia,

    azt biztos, hogy Napoleon találta ki, hogy az út jobb oldalán haladjunk, lehet hogy a jobbkéz szabály eredetét is valahol ott leled meg :).
    Üdv: Flóra

    VálaszTörlés
  2. Szia Flóra,
    Köszönöm, kutakodok tovább :)

    VálaszTörlés

Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.