2011. május 13., péntek

Tervezés

Ez is a Blogger rendetlenkedése miatti pótlás:

Mostanában kevés időm van (túl sok a munka és készülök a Sportedzői irásbeli vizsgára, ami május 20-án lesz), ezért rövidítenem kell valahogy az edzéseimen. A napi 60 percet nem engedhetem meg magamnak, 30 perc már elfogadható lenne.

Gondolkodtam ezen a terven:

  • Bemelegítés (IM,Z,IC,GN) (5 perc)
  • Fegyenc gyakorlatokból 1 darab (5-10 perc)
  • RKC vizsgagyakorlatokból 1 darab (10-15 perc), figyelve arra hogy a héten minden gyakorlat legalább egyszer szerepeljen
  • Levezetés (Nyújtás,SMR) 5 perc
De azóta mióta ezt leírtam, eltelt pár nap, volt időm átgondolni a dolgokat:

Sokszor hallani azt hogy ne edzésként, hanem gyakorlásként tekintsük a napi mozgásos sporttevékenységünket.
Próbáltam én is ez alapján tevékenykedni, de szerintem eddig nem értettem az igazi lényegét. Az igaz hogy eddig is a minőségre törekedtem a mennyiség ellenében, viszont mégis volt edzés jellege is, azaz megvolt hogy milyen gyakorlatokat, milyen súlyt és mennyi ismétlést fogok végezni (maximum növeltem a pihenőidőt ha kellett).
Úgy gondolom, hogy a gyakorlás alatt inkább azt kell érteni, hogy fogom a kiválasztott gyakorlatot és megpróbálom azt minél szebben, jobban kivitelezni. Figyelni minden egyes részletére, átgondolni hogy mik a lényeges pontjai és azt a lehető legjobban betartani. Aktiválni az összes izmot ami a gyakorlathoz szükséges (mennyiségi összegzés), majd ez után egyre jobban arra törekedni hogy minél erősebb izomösszehúzódást érjünk el (minőségi összegzés).

Ezek alapján tehát a tervem:

Maradok az RKC vizsgagyakorlatoknál, minden nap ezeket fogom GYAKOROLNI. Sokat fogok kis és nagy súllyal dolgozni, de mindig viszonylag lassú kivitelezésre törekedve, hogy meg tudjam figyelni magamat gyakorlat közben és ki tudjam javítani magam, aktiválni tudjam az összes szükséges izmot. Rövid pihenők lesznek és kevés ismétlésszám, így csökkenni fog a gyakorlás ideje is.
Minden nap lesz 1 darab fegyenc gyakorlat is.

Ezzel főleg az erőmet fogom növelni (még egyszer ismétlem: nem csak kicsi súllyal fogok dolgozni, használok majd nagyot is), de hát az RKC az erő iskolája.
Azért hogy valamennyire növeljem, szinten tartsam az állóképességemet, el fogok járni a heti minimum egyszer a haladó csoporthoz, és egyszer lesz edzés jellegű munka is a héten (főleg a szakításon lesz a hangsúly)

Remélem ezzel a tervel nem ártok az RKC vizsgára való felkészülésemnek és lesz annyi erőm és állóképességem hogy talpon tudjak maradni ott :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.