2011. március 26., szombat

Rövidítések (a bejegyzés folyamatosan bővül)

Ígértem hogy írok róla bejegyzést (S. Csabi barátom inspirálására, ugye Csabikám :)). Nagyjából csak azokra a rövidítésekre fogok kitérni amik a blogon feltüntek. Bocsáttassék meg ha néhol nem pontos definíciót használok (inkább csak a saját szavaimmal irom le (C. Robi barátom javasolta :)) hiszen amíg nem vagyok szakértője a dolgoknak addig csak innen-onnan elcsípett információkon élek - de ez nemsokára másképp lesz hiszen megyek az RKC-ra, FMS képzésre és SMR képzésre is ebben az évben. Természetesen ha valaki szakértője a dolgoknak és javító szándékkal jelentkezik akkor mindenképpen javítok is a megfogalmazáson :) (szeretek tanulni másoktól, na...de csak hozzáértőktől)

RKC: Russian Kettlebell Challenge (Orosz Kettlebell Kihívás). Ez egy rendszer, ami minőségi mozgást tanít. Használt eszköz általában kettlebell, de nem az eszközön van a hangsúly, más eszközökkel is lehet RKC alapelvek alapján edzeni. Az oktatókat és a rendszert is RKC-nak nevezik. Az instruktori képzés 3 napos és az összes alapgyakorlatból vizsgáznia kell a leendő instruktoroknak. (Magyarországon évente van ilyen képzés)
HKC: Hardsyle Kettlebell Challenge. Ez is egy instruktori képzés az RKC alapelvei alapján. Ez 1 napos és 3 alapgyakorlat van leoktatva rajta. (Magyarországon nincs ilyen képzés jelenleg)
FMS: Functional Movement Screening (Funkcionális Mozgásminta Szűrés). Az alap mozgásmintákat vizsgálja, elemzi, korrekciókat javasol, visszamér és esetleg további korrekciókat javasol. Sokunknál az alpvető mozgásminták romlanak az ülő életmód, sérülések, stb. következtében, ami ugye nem kedvező senki számára (fáj a hát, fáj a térd és még sorolhatnám) főleg nem egy sportoló számára. Erre ad segítséget az FMS. Magyarországon évente van ilyen képzés
SMR: Self Myofascial Release: Izompólya fellazítása. Lényegében ez egy önmasszázs alapvetően hengerrel, ami fellazítja az izompólyát ezáltal meggyorsítva a regenerálódást. Teljesítménynövelés is elérhető vele. Magyarországon van ilyen képzés
IC: Indian Club. Buzogányhoz hasonlatos eszköz, amivel a váll, csukló és könyökizületet lehet hasznosan átmozgatni (én általában bemelegítéshez és néha levezetéshez használom) Az alapgyakorlatokat meg lehet ismerni direkt erre a célra szervezett 3 órás szemináriumokon.
IM: Izületi mobilitás: Izületek átmozgatása, általában bemelegítésként használom.
Z: Z-health: Gyakorlatait bemelegítésként használom. Néhány speciális, izületi mobilitást fejlesztő gyakorlattal ráhangolom a testemet, idegrendszeremet az edzésre. Szoktak lenni ebből is szemináriumok.
CC: Convict Conditioning (fegyencedzés) saját testsúlyos edzések

Kettlebell gyakorlatok:
TGU: Török felállás
Swing: Lendítés: "Az Univerzum közepe". Fő RKC alapgyakorlat.
C: Clean (Felrántás)
MP: Military Press (katonai nyomás)
FS: Front Squat (elől guggolás)
DC+MP illetve DC+FS: dupla felrántás és katonai nyomás illetve dupla felrántás és guggolás (cleanből egyből nyomunk vagy guggolunk)
Goblet: Serleg guggolás
Snatch: Szakítás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.