2011. április 21., csütörtök

Diver Swing (Búvár lendítés)

Na jó, lehet hogy nem valami jó nevet adtam neki, de remélem a leírásból kiderül majd hogy miért ezt választottam.

Gyakorlat:
Nagysúlyos swing. Aki nem ismeri a helyes kivitelezést az hozzá se kezdjen, elötte menjen el egy instruktorhoz. (én abban a szerencsés helyzetben voltam hogy Varga Tamás RKC-tól tanulhattam meg :))

Leírás:
Elkezded a swinget. Megcsinálsz annyi ismétlést amennyi megy szabályosan (kritikusnak kell lenni önmagunkkal, tényleg fontos hogy megálljunk amikor már romlana a kivitelezés). Leteszed a súlyt és pihensz. A pihenőidő = előző ismétlés*1,5 (vagy keményebbeknek 1,2) lélegzetvétel. És mindig felfelé kell kerekíteni (például volt 7 ismétlés, akkor ugye 7+3,5=10,5, azaz 11 lélegzetvétel lesz a pihenő) Majd újra swing (ameddig helyes a kivitelezés, ami értelemszerűen lehet hogy több vagy kevesebb lesz mint az előző ismétlés száma) majd újra pihenő az elöbb ismertetet módon és így tovább.
Nem kell túl sok sorozat, addig menjünk amíg tudjuk tartani a helyes kivitelezést (ha már valaki folyamatosan csak 1-t v. 2-t tud lendíteni annak már nem sok értelme van.

Magyarázat:
azért jó ez a lélegzetvételes pihenő, mert nagyon sok embernek szétesik a légzése pihenő közben (is), kapkodja a levegőt, nem jut elég oxigénhez, nem tud normálisan felkészülni a következő sorozatra. Viszont itt, mivel pihenőről van szó és ugye mindenki szeretne minél tovább lazítani ezért egyre mélyebben fog lélegezni, így tovább fog tartani a pihenő de ami még jobb: készteti magát arra hogy ne kapkodja a levegőt. Az 1,5-ös (vagy 1,2-es) szorzó azért kell bele, hogy ott tudjunk maradni fejben is, ne legyen az hogy a nagy munka hatására bepánikolunk és nem tudjuk használni az agyunkat (ha már nem megy a számolás, akkor hagyjuk abba aznapra).

Hát ennyi lenne....

Vélemény? Kérdés?

4 megjegyzés:

  1. Erre van egy létező megoldás, amit swing breathing laddernek hívnak....:)

    Üdvözlettel,
    LP

    VálaszTörlés
  2. Kedves LP,
    Jogos az észrevétel, nem tagadom, ez adta az ötletet, csakhogy azzal is, mint a többi időre végzett vagy meghatározott ismétléshez kötött gyakorlással az a bajom hogy nem figyel az egyén aznapi állapotára (de ha jól gondolom akkor ezt neked nem nagyon kell magyaráznom :))és ez gyakran elfogadhatatlan kivitelezéshez vezet. Ezért is nem létráról van szó, hanem amikor romlik a technika akkor leteszem a súlyt (lehet hogy elötte összejön 10 ismétlés, utána meg csak 5). Az 1,5-ös szorzó azért kell bele hogy legyen elég idő felkészülni (helyreállítódni) a következő adagra (azért nem 2-es szorzó mert így legalább gondolkodni is kell közben, nem a bepánikolásra figyel az ember hanem a számolásra).
    De tényleg jogos az észrevétel, akkor ez egy swing breathing, csak ladder nélkül :)

    Üdv.
    JZ

    VálaszTörlés
  3. JZ,

    Ahhoz, hogy az ember továbblépjen az edzésben, pár határt át kell törni. Amikor a légzés/kivitelezés/feszítettség minőségében sérül a kérdés mindig ez:
    1. letenni a súlyt?
    2. alacsonyabbra swingelni, leváltani deadliftre, átváltani mondjuk ugrálókötére
    Normál napokon a válasz 1. De néha a válasz a 2. Ez benne a gyönyörű. Respekt a gondolkodásmódért, bár többen látnák így, ahogy Te...

    Lakatos Péter

    VálaszTörlés
  4. Péter,

    Nyugodtan mondhatom hogy a témához kapcsolódó gondolkodásmódomért Te illetve sok RKC és néhány testépítés-fitness (mondjuk ők engem is megleptek :)) tanárom a felelős.
    Csak így tovább, ne hagyjátok abba :)

    Jarjabka zoltán

    VálaszTörlés

Hírlevélre való feliratkozás

Amennyiben hasznosnak találod blogomat és szeretnél több információt megtudni a gyors edzésekről, edzéstervezésről illetve szeretnél saját testsúllyal, kettlebellel vagy gumiszalaggal végezhető edzésterveket kapni teljesen INGYEN, akkor iratkozz fel a hírlevelemre a blog bal felső sarkában levő űrlap kitöltésével.

(az email címedet harmadik fél részére nem adom ki)

Olyan infókat fogsz kapni, amik itt a blogon nem jelennek majd meg.